Marc Siemons

Na het overlijden van Marc Siemons in 2002 heeft de Stichting Wielerronde van Zundert besloten om de wielerronde voortaan te verrijden om de Herdenkingsprijs Marc Siemons. Dit ter nagedachtenis aan Marc en uit blijk van respect en waardering voor de familie Siemons. Zij waren jaren betrokken bij de wielerronde van Zundert.


Vanaf 1984 tot en met 2000 werd de wielerronde van Zundert georganiseerd vanuit de wielerploeg Sauna Diana. Dit was tevens de naam die Zundert op de wielerkaart heeft gezet. In de jaren zeventig en tachtig maakt zij naamsbekend met hun Engelse dubbeldekker. Regelmatig langs het parcours van onder andere de Tour de France en vele andere grote wielerkoersen. Niet zo vreemd met drie wielrennende zoons. Marc die zijn debuut maakten bij TVM, de ploeg van Cees Priem reed in zijn wielertijd onder meer de Ronde van Italie ( 111e ) en het Kampioenschap van Zurich ( 122e ). Na zijn drie jaar bij TVM vertrok hij naar de Belgische ploeg William-Duvel. Na één jaar bij William-Duvel koos Marc er voor in de zaak van zijn ouders aan de slag te gaan.


Dit was helaas voor korte duur. In 2001 werd huidkanker bij hem geconstateerd. Op 17 april 2002 kwam Marc te overlijden.

Geschiedenis

“De eerste”

De wielerronde van Zundert is een ronde met een toch al rijke historie. Een bericht uit een voorloper van de Zundertse Bode leert ons dat op 18 september 1949, door een nog jonge vereniging Z.W.S.C. Fortuna met een nog zeer wankele financiële positie, de 1e Ronde van Zundert is georganiseerd . Z.W.S.C. Fortuna beschikte op dat moment over een aantal zeer enthousiaste ‘nieuwelingen’ die al een aantal fraaie prestaties op hun palmares hadden staan. Ruim 70 renners stonden aan de start in deze 1e Ronde van Zundert.


 


 


De wedstrijd had een zeer spannend verloop en de beslissing viel ook pas in de laatste ronde. De plaatselijke favoriet Jaan Braspennincx had zich los weten te werken en kwam voor de 10e keer dat seizoen de bloementuil opeisen. Ook de Zundertse renners H. van Hassel 4e, Henk van der Kloot 7e en Wim Hereijgers 15e hadden een prima wedstrijd gereden. Een willekeurige greep uit de verdere historie van deze Ronde van Zundert leert ons dat in 1951 Cees Paymans uit Tilburg zegevierde en Jaan Braspennincx als 2e over de streep ging.


 


 


Profkoers


De eerste profkoers in Zundert werd verreden op 18 september 1955. Dankzij zijn grote sprinterskwaliteiten won Toon van Oers uit Alphen de koers. Drie ronden voor het einde werd een kopgroep van 4 man, Braspennincx, Roks, Sonneman en Konings door het peloton achterhaald en kon een massasprint niet uitblijven. Toon van Oers won deze sprint onbedreigd voor Gijs Pauw en Piet Maas. Saillant detail uit deze ronde is dat de Belgische inschrijvers van de jury niet met hun derailleur mochten rijden en besloten daarom niet van start te gaan.


 


 


 


Corso-ronde van Zundert


Omdat Z.W.S.C. Fortuna in haar ronde in 1963 geen nieuwelingen en amateurs van start wil laten gaan, organiseren een aantal sportvrienden op maandag 2 september 1963 de 1e Corso-Ronde van Zundert voor nieuwelingen en amateurs. Voor één gulden kunnen gezinskaarten gekocht worden en kan met het gehele gezin de Ronde bezocht worden.


 


 


 


 


 


Jubileum Ronde van Zundert


In de grote jubileum Ronde van Zundert op 31 mei 1964 staan ook de grote Zundertse renners bij de professionals op de startlijst. Henk Nijdam en Cees Haast uitkomend voor Televizier; Cees Snepvangers en André van Aert uitkomend voor De Koninck. Het wordt een puntenkoers over 15 ronden met 5 klassementen. Uiteindelijk wordt Henk Nijdam overwinnaar met 37 punten.


 


25-jarig bestaan


In 1974 bestaat Z.W.S.C. Fortuna 25 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum wordt op het sportpark een derny koers achter motoren georganiseerd. Tien Nederlandse profs betwisten deze wedstrijd en werd uiteindelijk gewonnen door Gerben Kartens. De wedstrijd werd gekenmerkt door een laag bezoekersaantal.


 


 


 


 


 


 


Sauna Diana


Tot in 1983 werd de Ronde van Zundert georganiseerd door de wielervereniging “Fortuna”. Een vernieuwd bestuur van de wielervereniging onder de naam “Sauna Diana” organiseerde de Ronde van Zundert daarna tot in het jaar 2000.


 


WTC “De Trappistentrappers”


Na het verdwijnen van de wielervereniging “Sauna Diana” uit Zundert in 2000, wordt de Ronde van Zundert georganiseerd door een stichting, in samenwerking met de Wieler Toer Club “De Trappistentrappers”. In tegenstelling tot vroegere tijden, toen er altijd gekoerst werd op zondag, rijden de renners thans hun wedstrijden op een woensdagavond in augustus.


 


Bekende winnaars


Bekende winnaars van de wedstrijden in Zundert waren o.a. Toon van Oers (1950), Wies van Dongen (1952), Tini Wolfs (1953), Bas Malipaard (1959), Rini Wagtmans (1966), Adrie Wouters (1969) Patrick Wouters, Jan Siemons en Ludo van Overveld (1993 en 1995).


Leuke vermelding hierbij is dat we in 2013, uitgerekend op de 65e editie, de laatst Zundertse overwinning hebben gevierd. Sieben Wouters zorgde voor een spraakmakend wedstrijdverloop, en mocht met de handen omhoog over de finish bij de junioren.Sieben Wouters junioren 2013